Η πανδημία του Covid-19 επηρέασε σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν να αλλάξει, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, ο καθημερινός τρόπος ζωής μας. Επομένως, και η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Σκοπός του κειμένου αυτού είναι να αναλύσει εμπειρικά το πώς ανταποκρίθηκαν τα Πανεπιστήμια στην πρόκληση της εξ΄ αποστάσεως διδασκαλίας και εξέτασης.
Αρχικά, όσον αφορά την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα Πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα. Έτσι, οι φοιτητές δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα της μεγάλης αποχής από τα μαθήματα, σε αντίθεση με τους μαθητές στην Πρωτοβάθμια και ιδιαίτερα την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας το 96,35% των μαθημάτων που αφορούσαν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών πραγματοποιήθηκαν μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Το υπόλοιπο 3,65% που δεν παραδόθηκαν εξ’ αποστάσεως ήταν μαθήματα εργαστηριακού ή κλινικού χαρακτήρα, στα οποία η διδασκαλία τους άρχισε στις 25 Μαΐου. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Ms-Teams και το Webex βοήθησαν αποτελεσματικά στο εγχείρημα της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι ορισμένα μαθήματα τα οποία από την φύση τους έχουν πρακτικό περιεχόμενο και διεξήχθησαν εξ’ αποστάσεως ήταν πολύ πιο δύσκολο να διδαχθούν μέσω του διαδικτύου σε σχέση με δια ζώσης. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να συγχαρούμε τους διδάσκοντες για την προσπάθεια που κατέβαλαν να οργανώσουν την ύλη με τέτοιο τρόπο ώστε η διδασκαλία να γίνεται όσο πιο αποδοτικά. Αντίθετα, σε μαθήματα θεωρητικής φύσεως δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.
Ωστόσο, σε ότι αφορά την εξ’ αποστάσεως εξέταση τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν ήταν πολλά και τα Πανεπιστήμια δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο έπακρο στις ανάγκες αυτού του τρόπου εξέτασης. Αδιαμφισβήτητα με βάση τον υλικοτεχνικό και πληροφοριακό εξοπλισμό που είχαν στην διάθεση τους πραγματοποίησαν φιλότιμες προσπάθειες αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό! Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα φοιτητών στους οποίους η πλατφόρμα eclass, η οποία ήταν ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία εξ’ αποστάσεως εξέτασης λόγω της υπερφόρτωσης των server, είχε ως αποτέλεσμα την μη δυνατότητα των φοιτητών να εισέλθουν σε αυτή για να εξεταστούν. Άλλα περιστατικά που παρατηρήθηκαν ήταν φοιτητές που ενώ εξετάζονταν μέσω eclass το σύστημα τους "πετούσε" εκτός εξέτασης στα ξαφνικά! Σημειωτέον, αναφερόμαστε κυρίως στα προβλήματα που υπήρξαν στην εξέταση μέσω του εργαλείου του eclass καθώς η πλειοψηφία των διδασκόντων επέλεξαν κατά κύριο λόγο αυτό το εργαλείο για να διεξάγουν τις εξετάσεις των μαθημάτων τους. Φοιτητές του ΔΙΠΑΕ σε τοποθέτηση τους αναφέρουν ότι η βασική παράμετρος του τεχνικού προβλήματος δικτύου δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη με συνέπεια φοιτητές/τριες που αντιμετώπισαν προβλήματα σύνδεσης να αποκλείονται από τις εξετάσεις (στις πηγές μπορείτε να βρείτε το link του άρθρου οπου υπάρχει ολόκληρη η τοποθέτηση). Άλλοι διαθέσιμοι τρόποι ήταν η προφορική εξέταση μέσω πλατφόρμας τύπου Ms-Teams, η εξέταση μέσω Ms-Forms το οποίο λειτουργεί όπως το ευρέως γνωστό google forms και τέλος η απαλλακτική εργασία εξαμήνου.
Εν κατακλείδι, παρά τα σαφώς επιτυχή αποτελέσματα της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, όσον αφορά την εξ’ αποστάσεως εξέταση θα λέγαμε πως η πειραματική αυτή διαδικασία δεν πέτυχε στο έπακρο τον σκοπό της καθώς τα προβλήματα ήταν πολλά. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί η ευθύνη του κράτους το οποίο δεν διέθεσε τους απαραίτητους πόρους ώστε να αναβαθμιστούν οι server των Πανεπιστημίων για να μην έχουμε φαινόμενα όπως το να "πέφτει" το σύστημα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Ευχόμαστε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα ώστε σταδιακά οι Καθηγητές και οι φοιτητές να επιστρέψουν στα προ Covid-19 δεδομένα. Βέβαια, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση καλώς ή κακώς όπως δείχνουν τα πράγματα ήρθε για να μείνει. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και μεθοδικότητα από όλους τους εμπλεκόμενους.
Σημείωση: Ο αρθρογράφος ως φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν/μιου Θεσσαλίας, εκτός από τις πηγές που χρησιμοποίησε, εξέφρασε παραπάνω τις προσωπικές του εμπειρίες σχετικά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση όπως αυτός και οι συμφοιτητές του, την βίωσαν.
Πηγές: Αρίστευσε η τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ (2020, Ιούλιος 22). Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/1081660/article/epikairothta/ellada/aristeyse-h-thlekpaideysh-sta-aei
ΔΙΠΑΕ: Σοβαρά προβλήματα στις εξ αποστάσεως εξετάσεις καταγγέλλουν φοιτητές (2020, Ιούλιος 22). Ανακτήθηκε από https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/325941_dipae-sobara-problimata-stis-ex-apostaseos-exetaseis-kataggeloyn-foitites
Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στην google.