Martin Luther King: “I have a dream”


Σαν σήμερα το 1968 κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του, στο Μέμφις του Τενεσί για να στηρίξει μια απεργία εργαζομένων σε νοσοκομεία, δολοφονείτε σε ηλικία 39 ετών ο Αμερικανός ιερωμένος και προασπιστής των δικαιωμάτων των Αφρο-Αμερικανών, Martin Luther King. Η συμπλήρωση 52 ετών από τον θάνατο του έρχεται να μας υπενθυμίσει την μάστιγα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων που δυστυχώς υπάρχουν στην κοινωνία από τότε μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, όμως, μας υπενθυμίζει σαν κοινωνία συνολικά να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξαλείψουμε οτιδήποτε ρατσιστικό!

Ποιος ήταν όμως ο  Martin Luther King;

Γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα των ΗΠΑ, αδιαμφισβήτητα ήταν μια από τις πλέον διάσημες προσωπικότητες των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Πολύ γρήγορα αφοσιώθηκε στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων και υπέρ της ισότητας όλων των ανθρώπων. Για αυτό τον λόγο επάξια τιμήθηκε το 1964 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Γόνος οικογένειας που ήταν πολύ κοντά στην Θρησκεία καθώς ο πατέρας και ο παππούς του ήταν βαπτιστές ιεροκήρυκες σύντομα ακολούθησε και εκείνος την σταδιοδρομία του κληρικού, παρατώντας το ενδιαφέρον του για Επιστήμες όπως η Ιατρική και η Νομική. Έτσι, αποφασίζει να σπουδάσει Κοινωνιολογία και το 1948 θα λάβει το Πτυχίο του από το Morehouse College. Έπειτα, θα συνεχίσει τις σπουδές του, στο Θεολογικό Σεμινάριο του Crozer Theological Seminary στο Τσέστερ της Πενσιλβάνιας όπου και θα λάβει Δίπλωμα Θεολογίας το 1951. Επηρεασμένος φιλοσοφικά από ανθρώπους όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και διαμορφώνοντας τις δικές του Θεολογικές αρχές, έγραψε την διδακτορική διατριβή του με τίτλο «Συγκριτική μελέτη των ιδεών περί Θεού στη σκέψη του Πάουλ Τίλιχ και του Χένρι Νέλσον Βίμαν» στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Θεωρούσε πως η σωτηρία του ανθρώπου βρισκόταν στην πίστη ότι ο άνθρωπος οδηγείται από τον Θεό.

Η πρώτη του εμπλοκή με τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων ήταν το 1955 στο Μοντγκόμερι, με αφορμή την σύλληψη μιας μοδίστρας ονόματι Ρόζας Παρκς που αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της, στο λεωφορείο, σε κάποιον λευκό επιβάτη σύμφωνα με την νομοθεσία για τις φυλετικές διακρίσεις η οποία υπήρχε εκείνη την εποχή. Έτσι, ιδρύθηκε η «Ένωση για την Πρόοδο» του Μοντγκόμερι της οποίας ηγήθηκε. Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά την διάρκεια της πρώτης του ομιλίας ως πρόεδρος έδειξε την σπουδαία ρητορική του δεινότητα. Αποτέλεσμα των ενεργειών του ήταν οι έγχρωμοι πολίτες του Μοντγκόμερι ένα χρόνο μετά να αποκτήσουν την δική τους θέση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, ο King δεν έμεινε εκεί, παρατηρώντας την ισχύουσα κατάσταση, μαζί με άλλους έγχρωμους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιούργησα την «Southern Christian Leadership Conference», κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων. Αποκορύφωμα των δράσεων του ήταν η ομιλία του στην Ουάσιγκτον, στις 28 Αυγούστου 1963, η οποία έμελλε να μείνει στην Ιστορία για την περίφημη φράση «Έχω ένα όνειρο».

Ακόλουθα οι αγώνες του, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αρχίζουν σταδιακά να δικαιώνονται, με την ψήφιση του Νόμου Civil Rights Act που εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλλει την απάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους και να διώκει ποινικά τις διακρίσεις, τόσο στα κρατικά μέσα κοινής ωφέλειας, όσο και στην απασχόληση. Παρόλα αυτα, σιγά σιγά εντός του κινήματος του άρχισαν να δημιουργούνται ορισμένες αντιπαραθέσεις, από νέους που υιοθετούσαν μια πιο ριζοσπαστική φιλοσοφία. Αλλά ο King δεν πτοήθηκε και συνέχιζε το έργο του μεγαλώνοντας ακόμα πιο πολύ το κίνημα του, τασσόμενος έντονα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Δυστυχώς, όμως, ο αγώνας του σταμάτησε οριστικά στις 4 Απριλίου του 1964 την ημέρα δηλαδή που δολοφονήθηκε.

Τελειώνοντας, οι προσπάθειες του Martin Luther King υπέρ των δικαιωμάτων των έγχρωμων συνανθρώπων μας κατέδειξαν τον δρόμο ώστε να υπάρξει ισότητα και να εξαλειφτούν οι φυλετικές διακρίσεις. Μετά από τόσα χρόνια και με τα λύπης, ακόμα και σήμερα, παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποια φαινόμενα φυλετικών διακρίσεων. Στο χέρι της ανθρωπότητα είναι να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα και να συνεχίσει την κληρονομιά του Martin Luther King ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από αυτή την γάγγραινα των κοινωνιών.

Πηγή: sansimera.gr /// newsbeast.gr
Τα δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στην google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε! Το σχόλιο σας καταγράφηκε!

Startup Οικοσυστήματα: Αποτελούν το μέλλον της Επιχειρηματικότητας;

Την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως και ιδίως στην Ελλάδα περίπου από το 2015 και μετά ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με την Νεοφυή Επιχε...