Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ένας αθλητής πρότυπο για τις νέες γενιές!

 

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης 21/07/2021 μια ολόκληρη χώρα είναι περήφανη για έναν συμπατριώτη μας, ο οποίο από τα στενά των Σεπολίων της Αθήνας κατάφερε να γίνει πρωταθλητής του NBA και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του διασημότερου και για πολλούς καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη. Τίποτα δεν του χαρίστηκε και για να φτάσει σε αυτή την διάκριση πάλεψε με όλη του την δύναμη ενάντια σε κάθε δυσκολία που είχε να αντιμετωπίσει αγωνιστικά αλλά κυρίως εκτός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.

Για όσους παρακολουθούν την πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της οικογένειας του, καταλαβαίνουν από την πρώτη στιγμή ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα υπήρχαν στην ζωή του από πολύ μικρή ηλικία. Αυτός και τα 4 αδέλφια του (ο Θανάσης, ο Κώστας, ο Άλεξ και ο Φράνσις) ως παιδιά γονιών μεταναστών που ήρθαν από την Αφρική στην Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο και μια καλύτερη ζωή, από πολύ μικρή ηλικία συνειδητοποίησαν ότι ο κόσμος που ζούμε δεν είναι ρόδινα πλασμένος και ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν στις σύγχρονες κοινωνίες για τους οικονομικά ανίσχυρους είναι πολλές. Μεγαλώνοντας, σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου σε πολλές περιπτώσεις αυτά που για την πλειοψηφία του κόσμου, όπως ένα πιάτο φαγητό θεωρούνται αυτονόητα, για την οικογένεια του Γιάννη ήταν κάτι πολύ σημαντικό! Οι μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών σε μέσα ενημέρωσης κατά καιρούς επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Ενάντια, λοιπόν, σε αυτές τις αντιξοότητες για να φτάσει ο Γιάννης στο υψηλότερο επίπεδο χρειάστηκε να αφιερώσει ατελείωτες ώρες στο γήπεδο και στις προπονήσεις. Δεν γίνεσαι πρωταθλητής NBA από την μια ημέρα στην άλλη ούτε και όλοι μπορούν να κατορθώσουν ένα τέτοιο επίτευγμα. Τα πρώτα δείγματα γραφής του ταλέντου και των σπάνιων σωματικών χαρακτηριστικών του έγιναν γνωστά στα μπασκετικά στέκια την περίοδο που αγωνιζόταν στην Α2 Εθνική κατηγορία για λογαριασμό του Φιλαθλητικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλήθος scouters1 από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να έρθουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες και τις προπονήσεις της ομάδας του Γιάννη όπως για παράδειγμα ο τότε πρόεδρος των Boston Celtics Danny Ainge.

Το μεγάλο βήμα της μεταπήδησης του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ήταν προ των πυλών και τελικά έλαβε χώρα το Ιούνιο του 2013 με τον Γιάννη να λαμβάνει το διαβατήριο του για να ταξιδέψει στην Αμερική κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για να συμμετάσχει στο Draft2 του ΝΒΑ. Έτσι, ο Greek Freak3 επιλέχθηκε από τους Milwaukee Bucks στο Νο. 15, μια ομάδα που διαχρονικά δεν αποτελούσε ισχυρή δύναμη στο ΝΒΑ αλλά εκείνο το βράδυ έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της!

Η rookie4 χρονιά του Γιάννη στο πρωτάθλημα του NBA ήταν δύσκολη με την ομάδα του να πραγματοποιεί μόνο 15 νίκες σε σύνολο 82 αγώνων στην κανονική διάρκεια αλλά με τον ίδιο ήδη να έχει δείξει κάποια στοιχεία του πλούσιου ταλέντου του. Παρόλα αυτά, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΒΑ έπρεπε να δυναμώσει το σώμα του για να μπορεί να αντιμετωπίζει τα τεράστια κορμιά των αντιπάλων του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Γιάννης μέσα σε λίγα χρόνια να ψιλώσει κατά 5 εκατοστά και να αποκτήσει περίπου 20 κιλά σε μυϊκή μάζα. Από την δεύτερη κιόλας χρονιά ήταν φανερό πως είχε ενεργό ρόλο στο rotation της ομάδας του, βελτιώνοντας συνεχώς τις εμφανίσεις και τα προσωπικά του νούμερα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Η επιβράβευση της σκληρής δουλειάς του ήταν να ανακηρυχτεί ο πιο βελτιωμένος παίκτης της λίγκας, να συμμετάσχει σε 5 All-Star Game, να αποτελεί κάθε χρόνο αναπόσπαστο μέρος των τριών καλύτερων πεντάδων της λίγκας, με αποκορύφωμα φυσικά την back to back κατάκτηση του MVP της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος αλλά και να λάβει το βραβείο του καλύτερου αμυντικού το 2020. Με αυτόν τον τρόπο αφενός συνέδεσε το όνομα του με θρύλους του αθλήματος όπως ο Michael Jordan και αφετέρου εκπλήρωσε την πρόκληση που του είχε θέσει ο Kobe Bryant η οποία αφορούσε την κατάκτηση του βραβείου MVP.

Μολοταύτα, ο μεγάλος στόχος του Γιάννη ήταν πάντοτε το δαχτυλίδι του NBA και όπως άλλωστε είχε δηλώσει το 2020 όταν παρέλαβε το 2ο βραβείο του MVP «μην με λέτε MVP μέχρι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα». Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 2019 όπου αποκλείστηκε στους τελικούς περιφέρειας και το 2020 που αποκλείστηκε στα ημιτελικά περιφέρειας, η κριτική προς το πρόσωπο του ήταν έντονη και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα κακοπροαίρετη και αισχρή ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα στην Ελλάδα όπου αυτά που γράφονταν ήταν απαράδεκτα και σε κάποιες περιπτώσεις άκρως ρατσιστικά!! Ωστόσο, η πλειοψηφία του κόσμου πάντοτε ήταν αδιαμφισβήτητα στο πλευρό του Γιάννη και όλοι εμείς οι υγιώς σκεπτόμενοι στηρίξαμε και εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του Έλληνα πρωταθλητή και κυρίως θαυμάζουμε και έχουμε ως πρότυπο την σεμνότητα και τον αδαμάντινο χαρακτήρα αυτού του παιδιού.

Παρά, λοιπόν, τις δύο αυτές αποτυχίες και παρά τις απόψεις των αναλυτών και των φιλάθλων ότι ο Γιάννης για να πάρει πρωτάθλημα έπρεπε να φύγει από τους Bucks και να πάει σε μια άλλη καλύτερη ομάδα που θα αποτελείται από πλειάδα άλλων superstars, εκείνος αποφάσισε να επιλέξει τον δύσκολο δρόμο, ανανεώνοντας πρόωρα το Δεκέμβριο του 2020 την συνεργασία του με τους Bucks για άλλα 5 χρόνια λαμβάνοντας το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο ίδιος σε δηλώσεις του με αφορμή την υπογραφή του νέου συμβολαίου του είχε πει μεταφορικά «ότι όταν βλέπει έναν τοίχο μπροστά του δεν προτιμάει να πηγαίνει από δίπλα για να περάσει αλλά επιλέγει να περάσει μέσα από αυτόν».

Εν τέλει, ο Γιάννης δικαιώθηκε για την επιλογή του, πηγαίνοντας κόντρα σε όλα και σε όλους οι οποίοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο των playoffs, ότι δεν είναι αποτελεσματικός στις βολές-σουτ και ότι δεν μπορεί να ηγηθεί της ομάδας του. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, με την βοήθεια και των συμπαικτών του, σε 21 παιχνίδια στα playoffs του ΝΒΑ σημείωσε τον εξωπραγματικό μέσο όρο πόντων της τάξεως του 35,2% ενώ στο πλέον καθοριστικό παιχνίδι της σειράς των τελικών κατέγραψε 50 πόντους, 14 ριμπάουντ και 5 τάπες με 17/19 εύστοχες βολές έχοντας επιστρέψει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από τραυματισμό που οποιονδήποτε άλλο παίκτη θα τον είχε θέσει εκτός αγωνιστικής δράσης για έναν περίπου χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε εκκωφαντική απάντηση σε όσους έλεγαν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κρίσιμα και ότι δεν ξέρει να σουτάρει, κατακτώντας τον τίτλο και προκαλώντας μια φρενίτιδα χαράς σε όλη την Ελλάδα την οποία ποτέ δεν ξεχνά και με κάθε ευκαιρία την διαφημίζει σε όλο τον πλανήτη!!

Ο Γιάννης είναι πανάξια πρωταθλητής NBA και βρίσκεται μέσα στις καρδιές μας, με την ευχή ότι κάποια στιγμή με ηγέτη αυτών και συνοδοιπόρους τα αδέρφια του θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάποια εθνική διάκριση και με την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ μετά από πολλά χρόνια. Αδιαμφισβήτητα, η κοινωνία μας χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους σαν τον Γιάννη γιατί αυτά που πρεσβεύει η προσωπικότητα του πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τα νέα παιδιά αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι τούτος ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και δικαιότερος. Ο Γιάννης παρά τα εκατομμύρια τα οποία παίρνει παραμένει ταπεινός, σεμνός και δεν ξεχνάει ούτε από πού ξεκίνησε, ούτε ποιοι των βοήθησαν αλλά ούτε και εκείνους που του γύρισαν την πλάτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αγαπάει την χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, βοηθώντας τους συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη, όπως έπραξε στις πρόσφατες πυρκαγιές προσφέροντας δωμάτια και το 50% των εσόδων από τις πωλήσεις του e-shop που διαχειρίζεται μαζί με τα αδέρφια του, χωρίς να επιζητά την αυτοπροβολή και αυτό κατ΄εμε αποτελεί μεγαλείο ψυχής και χαρακτηριστικό μιας σπουδαίας προσωπικότητας.

Σημειώσεις:
1) Scouters χαρακτηρίζονται οι ανιχνευτές ταλέντων σε όλο τον πλανήτη οι οποίοι αξιολογούν τις προοπτικές και το ταλέντο των νέων αθλητών.

2) Draft είναι ένας θεσμός του NBA ο οποίος γίνεται κάθε χρόνο και κατά την διάρκεια του οποίου οι ομάδες επιλέγουν νέους ταλαντούχους παίκτες κατά σειρά με βάση μια συγκεκριμένη ιεραρχία.

3) Greek Freak σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση το ελληνικό φρικιό και αποτελεί υποκοριστική ονομασία που δόθηκε στον Γιάννη Αντεντοκούνμπο λόγω του κυριαρχικού μπάσκετ που παίζει κοντά στο καλάθι.

4) Rookie χρονιά είναι η πρώτη χρονιά ενός νεοφερμένου παίκτη στο μαγικό κόσμο του NBA.

Πηγές: tanea.gr / eurohoops.net / iefimerida.gr / athensvoice.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στην google.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα του φοιτητικού περιοδικού Νομικός Παλμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε! Το σχόλιο σας καταγράφηκε!

Startup Οικοσυστήματα: Αποτελούν το μέλλον της Επιχειρηματικότητας;

Την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως και ιδίως στην Ελλάδα περίπου από το 2015 και μετά ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με την Νεοφυή Επιχε...