Τι είναι Μετεωρολογία;


Με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του κόσμου δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο γίνονται αυτές οι μετεωρολογικές προβλέψεις και πως χρησιμοποιούνται τα μοντέλα πρόγνωσης.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μετεωρολογία ανήκει στις θετικές επιστήμες και μελετά τα καιρικά φαινόμενα (βροχή, χιόνι και χαλάζι) που συμβαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα. Για την ακριβή καταμέτρηση πρόγνωσης καιρού χρησιμοποιούνται όργανα Φυσικής και μαθηματικοί τύποι. Ήδη από την Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μελετήσουν τα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, ο Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης έγραψε το βιβλίο «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ» που σημαίνει λόγος περί ατμόσφαιρας. Μεταγενέστερα υπήρξαν επιστήμονες που μέσω των ανακαλύψεων τους μπόρεσαν να διευκολύνουν την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, όπως ο Τορικέλλι που ήταν μαθητής του Γαλιλαίου και ανακάλυψε το βαρόμετρο. Επίσης, ο Νορβηγός Βίλχελμ Μπγιέρκνες εισήγαγε μια νέα θεωρία που βοήθησε πολύ στην ακριβή πρόγνωση του καιρού.

Ωστόσο, η μετεωρολογία είναι μια επιστήμη ιδιαίτερα πολύπλοκη, για αυτό το λόγο υπάρχει ένας διαχωρισμός των κλάδων που την περικλείουν. Πιο αναλυτικά, μερικοί από αυτούς τους κλάδους είναι οι εξής: α) η Φυσική μετεωρολογία που μελετά την χημική σύσταση της ατμόσφαιρας καθώς και την ηλιακή ακτινοβολία, β) η Δυναμική που μελετά τις μεταβολές ενέργειας και την λειτουργία της ατμόσφαιρας, γ) η Συνοπτική που αναλύει τους προγνωστικούς χάρτες με σκοπό την πρόγνωση καιρού, δ) η Γεωργική που μελετά την ανάπτυξη των γεωργικών καλλιεργειών, την ανάπτυξη των φυτών καθώς και την επίδραση των καιρικών συνθηκών που την επηρεάζουν, ε) η Αερολογία που μελετά την ανώτερη ατμόσφαιρα, στ) η Πρακτική που αφορά τα μετεωρολογικά όργανα και τις παρατηρήσεις καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο και ζ) η Γενική που ασχολείται με τα μετεωρολογικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα. Όλα τα παραπάνω μας δίνουν την δυνατότητα να μελετήσουμε τα μετεωρολογικά φαινόμενα δηλαδή τον Υετό* για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο ακριβής προβλέψεις καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα του λάθους των μοντέλων.

Συμπερασματικά, η μετεωρολογία έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο ως μία μεγάλη επιστήμη με υπερσύγχρονα συστήματα τεχνολογίας όσο περνούν τα χρόνια. Σκοπό έχει την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου για τα καιρικά φαινόμενα ώστε να παίρνουν μέτρα ασφαλείας, για να προστατεύσουν την περιουσία τους στοχεύοντας στην ταχύτερη  αντιμετώπιση  των καιρικών φαινομένων.

του Χριστόδουλου Μαλακού, Πτυχιούχο Διοίκησης Επιχειρήσεων
 Σημειώσεις:
*Υετός είναι όλα τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα (βροχή, χιόνι, χαλάζι κ.α),  τα οποία είναι σε υγρή μορφή (βροχή) ή στερεά μορφή (χιόνι). Άρα, ο υετός συμπερασματικά περιλαμβάνει: την Βροχή, το Χιόνι, το Χαλάζι, το Χιονόνερο και την Πάχνη-Ομίχλη.

Πηγές: hmga.gr, meteoclub.gr, physiclessons.blogspot.com, users.sch.gr. Τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας ανήκουν στην google.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε! Το σχόλιο σας καταγράφηκε!

Startup Οικοσυστήματα: Αποτελούν το μέλλον της Επιχειρηματικότητας;

Την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως και ιδίως στην Ελλάδα περίπου από το 2015 και μετά ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με την Νεοφυή Επιχε...