Πως η Αστυνομική Λογοτεχνία έγινε τόσο δημοφιλής;

Λένε πως ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου είναι το βιβλίο!

Για τους λάτρεις της Αστυνομικής Λογοτεχνίας η παραπάνω ρήση σε πολύ μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται. Είναι γεγονός πως το συγκεκριμένο είδος Λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες. Για να γίνει όμως τόσο γνωστή η Αστυνομική Λογοτεχνία ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα crime fiction, οι βάσεις της εδραίωσης δημιουργήθηκαν πολλές δεκαετίες νωρίτερα.


Σε αυτό συνεισέφεραν μεγάλοι συγγραφείς του παρελθόντος όπως η Agatha Christie και ο Arthur Conan Doyle, οι οποίοι δημιουργώντας στα μυθιστορήματα τους χαρακτήρες όπως ο Ηρακλής Πουαρό και ο Σέρλοκ Χόλμς έκαναν την Αστυνομική Λογοτεχνία γνωστή στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη* οι δύο αυτοί συγγραφείς ήταν και παραμένουν δημοφιλέστατοι διότι είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της Αγγλικής Σχολής, η οποία είναι από τις πιο βασικές Σχολές και ήταν η πρώτη που συστηματοποίησε το είδος. Επίσης, σπουδαίοι κλασικοί συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας ήταν πολλοί Αμερικανοί και Γάλλοι. Στην Ελλάδα το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που έχει γραφεί είναι το «Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον» άγνωστου συγγραφέα, που εκδόθηκε τμηματικά σε εβδομαδιαίο περιοδικό με την ονομασία «Ελλάς» από τον Δεκέμβριο του 1913 μέχρι τον Μάρτιο του 1914. Επιπρόσθετα όπως στον υπόλοιπο πλανήτη, έτσι και στην Ελλάδα το αστυνομικό μυθιστόρημα με γοργούς ρυθμούς άρχισε να εδραιώνεται, φτάνοντας στον 21ο αιώνα όπου η Αστυνομική Λογοτεχνία έχει αποκτήσει πια χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες.

Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι η Αστυνομική Λογοτεχνία δεν έμεινε στάσιμη αλλά συνεχώς εξελίσσονταν κατά την διάρκεια των δεκαετιών. Έτσι σταδιακά άρχισε να αλλάζει με νέες Σχολές να έρχονται στο προσκήνιο, με την δημοφιλέστερη εξ αυτών να είναι η Σκανδιναβική Σχολή** η οποία τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί σε πωλήσεις. Συγκεκριμένα, για το έτος 2018 διατηρήθηκε στην πρώτη θέση όσον αφορά την εμπορικότητα των βιβλίων που προέρχονται από συγγραφείς αυτής της Σχολής. Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον άρχισαν να αναδεικνύονται και άλλες Σχολές από όλο τον κόσμο, απειλώντας στα επόμενα χρόνια να πάρουν την πρωτοκαθεδρία. Επιπλέον, παρατηρείται ότι τελευταία το αναγνωστικό κοινό προτιμάει περισσότερο αστυνομικά βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία του domestic noir δηλαδή τα ψυχολογικά θρίλερ, με τους πρώτους συγγραφείς οι οποίοι ασχολήθηκαν με αυτή την κατηγορία να είναι οι Patricia Highsmith, Ruth Rendel και Gillian Flynn. Τέλος, μεγάλη άνθιση υπάρχει και στην κατηγορία procedural στην οποία ο αναγνώστης παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη συλλογική δουλειά μιας αστυνομικής ομάδα μέχρι την εξιχνίαση του φόνου.

Συμπερασματικά, με βάση και όσα αναφέρθηκαν γίνεται κατανοητό πως η Αστυνομική Λογοτεχνία είναι ένα είδος το οποίο διαχρονικά προσελκύει πολλούς αναγνώστες και ότι υπάρχει ένας έντονος συναγωνισμός μεταξύ των διάφορων συγγραφικών σχολών από τις οποίες αποτελείται. Όσον αφορά την Ελλάδα όπως αναφέρει και ο κ. Παπουλής*** σε συνέντευξη που είχε δώσει προ μηνών στην επιστημονική ομάδα μας, οι Εκδοτικοί Οίκοι κινούνται στην σίγουρη επιλογή της μετάφρασης ενός ξένου αστυνομικού μυθιστορήματος. Αυτό είναι λάθος καθώς θα πρέπει να εμπιστεύονται περισσότερο τους Έλληνες συγγραφείς Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Σημειώσεις:
* Ο Βασίλης Δανέλλης είναι ιδρυτικό μέλος και ένας από τους γραμματείς της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας) καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας ΠΟΛΑΡ. Επίσης, έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα τα οποία είναι: «Νεκρές ώρες» (2017), «Άνθρωπος στο τρένο» (2016), «Λιβάδια από ασφοδίλι» (2014) και «Μαύρη μπίρα» (2011).
** Η Σκανδιναβική Σχολή αποτελείται από συγγραφείς των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και μαζί με τους Ισλανδούς αποτελούν τους εκπρόσωπους του Nordic noir.
*** Ο Γιάννης Παπουλής σπούδασε φιλόλογος στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας Ιωαννίνων και Διεθνείς Σχέσεις στο Νόττινχαμ της Αγγλίας.  Η αγάπη του για το μυστήριο και τις αστυνομικές σειρές, καθώς και η ιδιότητα του ως εκπαιδευτικός, αποτέλεσαν εκρηκτικό συνδυασμό για τη γέννηση του αστυνομικού μυθιστορήματος με τίτλο «Ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ».

Πηγές: bookpress.gr & ethnos.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στην google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε! Το σχόλιο σας καταγράφηκε!

Startup Οικοσυστήματα: Αποτελούν το μέλλον της Επιχειρηματικότητας;

Την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως και ιδίως στην Ελλάδα περίπου από το 2015 και μετά ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με την Νεοφυή Επιχε...