Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Book Review: Διοίκηση Επιχειρήσεων (Αρχές και Εφαρμογές)Η σημερινή βιβλιοκριτική εστιάζεται σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα που προέρχεται από το γνωστικό αντικείμενο του Management. Συγκεκριμένα, το βιβλίο πραγματεύεται σύγχρονα ζητήματα κομβικής σημασίας για κάθε Οργανισμό και ο τίτλος του είναι Διοίκηση επιχειρήσεων: Αρχές και εφαρμογές (τα ονόματα των συγγραφέων βρίσκονται στο τέλος του άρθρου).

Πιο αναλυτικά, μερικές από τις κυριότερες ενότητες που αναπτύσσονται στο βιβλίο είναι οι τέσσερις βασικές λειτουργίες του management δηλαδή ο Προγραμματισμός, η Οργάνωση, ο Έλεγχος και η Ηγεσία. Εκτός των προαναφερθέντων, οι συγγραφείς αναλύουν με εξαιρετικό τρόπο τι είναι το management και το ποιος είναι ο ρόλος του manager σε έναν οργανισμό, κάνοντας σαφές πως είναι πολύ σημαντικό να αποκτούμε γνώσεις management. Όπως και οι ίδιοι αναφέρουν είτε ως εργοδότες είτε ως εργαζόμενοι όλοι συμμετέχουμε σε Οργανισμούς και είναι σημαντικής σημασίας να γνωρίζουμε πως λειτουργεί σωστά ένα τέτοιο οικοσύστημα. Για αυτό τον λόγο, το παρόν σύγγραμμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφενός σε όσους/ες φοιτούν σε Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών και Λογιστικής αλλά αφετέρου απευθύνεται και σε μάνατζερ ή μη διοικητικό προσωπικό που απασχολούνται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Πολυεθνικές, Νεοφυείς Επιχειρήσεις (Start-ups) και Δημόσιες Υπηρεσίες.

Δομικά και από άποψη περιεχομένου το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο με τους συγγραφείς να μην μένουν μόνο στην θεωρία αλλά μέσα από πρακτικές εφαρμογές και μελέτες περιπτώσεων προσπαθούν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως όλες τις έννοιες που αναπτύσσονται στα κεφάλαια. Επίσης, εντός των κεφαλαίων υπάρχουν παραδείγματα τα οποία επεξηγούν τις θεωρίες που αναπτύσσουν οι συγγραφείς. Μιλώντας προσωπικά και ως φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, έχοντας μελετήσει αρκετά παρόμοια βιβλία, θα έλεγα πως είναι ένα από τα καλύτερα επιστημονικά συγγράμματα που έχω διαβάσει. Παρά το γεγονός ότι είναι πολυάριθμο από πλευράς σελίδων, θεωρώ το περιεχόμενο του είναι πολύ καλά οργανωμένο με αποτέλεσμα να μην κουράζει καθόλου τον αναγνώστη/τρια.

Συμπερασματικά, είναι ένα σύγγραμμα το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε εάν σας ενδιαφέρει να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας επί ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος γνωστικού αντικειμένου, όπως είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από τις Εκδόσεις Κριτική σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Robbins, S., Coulter, M., DeCenzo, D., 2017. Διοίκηση επιχειρήσεων Αρχές και εφαρμογές. Αθήνα. Εκδ. Κριτική.

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στους συγγραφείς και τον Εκδοτικό Οίκο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

Εισαγωγή  Η καραντίνα εφαρμόζεται όταν μια επιδημία ή πανδημία δεν μπορεί να ελεγχθεί και δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα που μπορούν να δώσουν ένα επαρκές επίπεδο ανοσίας. Η περίπτωση της καραντίνας εφαρμόζεται, προκειμένου το σύστημα υγείας να προετοιμαστεί καλύτερα για ένα μεγάλο κύμα ασθενών στη ΜΕΘ. Η καραντίνα από επιδημιολογική άποψη κρίνεται απαραίτητη (Banschick, 2020). Για να είναι αποτελεσματική η καραντίνα απαιτεί όχι μόνο να απομονωθούν τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και να ακολουθούν τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων στο χώρο της καραντίνας (Hawryluck et al., 2004). Από την άλλη, η καραντίνα έχει βρεθεί ότι ισοπεδώνει την καμπύλη της μόλυνσης, επιτρέποντας καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και καλύτερα αποτελέσματα (Banschick, 2020).  Οι έρευνες Σε μια έρευνα 129 ατόμων που βρίσκονταν σε καραντίνα στο Τορόντο του Καναδά παρατηρήθηκαν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και η κατάθλιψη σε ποσοστό 28,9% και 31,2% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη διάρκε…

Ο πραγματικός ρόλος του γονέα σήμερα

Ο κάθε γονέας είναι ένας παιδαγωγός. Δεν είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις παιδαγωγικής. Το να θέλεις να κάνεις παιδί σημαίνει να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου ως γονέας και ότι θα δώσεις ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού σου για να μεγαλώσει με τα σωστά ψυχικά και πνευματικά εφόδια το παιδί σου. Γονέας δεν σημαίνει μόνο δίνω τροφή στο παιδί μου, σημαίνει ασχολούμαι και δημιουργικά μαζί του. Πολλοί γονείς δεν έχουν καταλάβει τι θα πει πραγματικός γονέας. Τα παιδιά είναι εν φύσει κοινωνικά όντα. Μέσω του παιχνιδιού μέσα στην οικογένεια μπορούν να καλλιεργηθούν πολλοί τομείς της ανάπτυξης (π.χ. γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη, συναισθηματική ανάπτυξη, κ.λπ.). Το να δίνει ένας γονέας υψηλότερες ευθύνες στον εκπαιδευτικό, από ότι ο ίδιος έχει, για να ασχοληθεί με το παιδί του είναι αντιπαιδαγωγικό. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν θέλουν να ασχοληθούν με το παιδί τους και μεταφράζουν τον εκπαιδευτικό ως "γονέα". Άλλος ο ρόλος του εκπαιδευτικού με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και άλλ…

Τι είναι Συναισθηματική Νοημοσύνη;

Τις τελευταίες δεκαετίες είναι ευρέως διαδεδομένη η έννοια της γνωστικής ικανότητας IQ δηλαδή του Intelligence Quotient το οποίο μετράει την ευφυΐα ενός ανθρώπου. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία μια νέα έννοια η οποία απασχολεί πολλούς επιστήμονες και ερευνητές είναι αυτή της Συναισθηματικής Νοημοσύνης ή όπως μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα EmotionalIntelligence Quotient.
Αν κάνετε μια σύντομη αναζήτηση σε μεγάλες βάσεις δεδομένων επιστημονικών άρθρων παγκόσμιας εμβέλειας θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει πληθώρα επιστημονικών εργασιών που αναφέρονται σε θέματα Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ). Σύμφωνα με τον Golemanη έννοια αυτή σχετίζεται με την ικανότητα των ανθρώπων να κατανοούν τα συναισθήματα τους αλλά και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων με σκοπό να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η EQαποτελείτε από 4ικανότητες οι οποίες είναι η Αυτεπίγνωση δηλαδή η κατανόηση των συναισθημάτων μας, η Κοινωνική Επίγνωση δηλαδή η κατανόηση των συναισθημάτων των ά…