Τι σημαίνει αυτισμός;


Αυτισμός σημαίνει:

  • Μην με συγκρίνεις με άλλους, είμαι διαφορετικός στον τρόπο σκέψης. Σκέφτομαι σε 3D μορφή. Είτε με εικόνες, είτε με λόγια, είτε και με τα δύο. 
  • Μην με πιέζεις να κάνω πράγματα που δεν θέλω. Δώσε μου επιλογές.
  • Όταν μου απευθύνεις μια ερώτηση, δώσε μου χρόνο για να σκεφτώ την σύνδεση της ερώτησης με την απάντηση.
  • Όταν βιώνω υπεραισθητηριακη υπερφόρτωση, δώσε μου χρόνο να ανακτήσω την αυτοκυριαρχία μου. Δείξε κατανόηση και μη με αγγίζεις και μη μου μιλάς. Το ίδιο ισχύει και όταν αγχώνομαι για κάτι. Αφαίρεσε όλα τα διασπαστικά ερεθίσματα. 
  • Έχω πολλή υπομονή και επιμονή. Μην επιχειρήσεις να αλλάξεις αυτό που θέλω να κάνω.
  • Δείξε σεβασμό στις εμμονές μου και για όσο αυτές διαρκούν. Αυτές με βοηθούν να γίνομαι καλύτερος.
  • Δείξε σεβασμό στη ρουτίνα μου και μην προσπαθείς να την αλλάξεις. 
  • Δεν μου αρέσουν πουθενά οι αλλαγές. 
  • Δείξε σεβασμό στους κανόνες που διέπουν την ζωή μου. Χωρίς αυτούς δεν μπορώ να ζήσω.
  • Για να κάνω φίλους χρειάζομαι εμπιστοσύνη.
  • Για να μην είμαι κοινωνικός κάποιες φορές σημαίνει ότι δεν μου αρέσει ο χαρακτήρας σου. Οπότε μην με πιέσεις κάνοντας μου ερωτήσεις. Απλά άσε με να αποχωρήσω και σεβάσου το. 
  • Μην υποτιμάς την νοημοσύνη μου. Καταλαβαίνω πολλά περισσότερα από όσο νομίζεις.
  • Είμαι άτομο πολύ δημιουργικό, αν μου δώσεις την ευκαιρία να σου το δείξω. Αρκεί να πιστεύεις σε εμένα.
  • Είμαι άτομο πολύ κλειστό, αλλά έχω και αισθήματα. Είναι δύσκολο κάποιες φορές να τα διαχειριστώ αποτελεσματικά, αλλά μπορώ να τα δείξω.  Αυτό δε σημαίνει ότι δεν εκφράζομαι συναισθηματικά. Απλώς χρειάζομαι χρόνο και δείξε υπομονή ως προς αυτό.
  •  Κάποιες  φορές καταλαβαίνω πως νιώθεις, αλλά δεν μου αρέσει να αναλώνομαι πολύ συναισθηματικά, είναι κουραστικό. Μου τρώει την ενέργεια και μειώνει την απόδοση μου γενικότερα. 
  • Είμαι άτομο που θα σε βοηθήσει χωρίς αντάλλαγμα, αλλά αν με εκμεταλλευτείς δεν θα σου μιλήσω. Έχω την ικανότητα να αδιαφορώ πλήρως.
  • Μην με πιέζεις να μιλήσω. Αν θέλω να μιλήσω, θα το κάνω όποτε το επιθυμήσω και νιώσω έτοιμος για αυτό.
  • Δεν χρειάζομαι τη λύπη και τη βοήθεια σου. Μπορώ να καταφέρω και μόνος μου πράγματα. Αν χρειαστώ τη βοήθεια σου, θα σου τη ζητήσω.
  • Αποδέξου αυτό που είμαι ως άνθρωπος. Ο αυτισμός είναι μέρος αυτού που είμαι, αλλά δεν με καθορίζει.
  • Είμαι περισσότερο πρακτικός άνθρωπος. Οπότε δώσε μου πρακτικά πράγματα και μέσα στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων μου.
  • Αν θέλεις να μάθεις κάτι για μένα, μην ψάχνεις στο διαδίκτυο, ρώτησε με. Κάνεις δεν καταλαβαίνει αυτό που είμαι.
  • Μην με παρεξηγείς που όλα τα παίρνω στη κυριολεξία. Κάποιες φορές καταλαβαίνω τον μεταφορικό λόγο και για αυτό χρειάζομαι λίγο παραπάνω χρόνο. 
  • Μου αρέσει περισσότερο η λογική ακολουθία των πραγμάτων.  
  • Μην με θεωρείς τρελό λόγω του τρόπου συμπεριφοράς μου. Για αυτό δεν φταίω εγώ. Φταίει η κοινωνία που δεν μου έχει δώσει τις ίσες ευκαιρίες με τα άλλα άτομα. Είναι η αντίδραση μου στο κατεστημένο. 
  • Αν θέλεις να μου διδάξεις κάτι, δίδαξε το μου με δημιουργικό τρόπο και όχι μέσω της τυποποίησης. Υποβιβάζει την νοημοσύνη μου. 
  • Χρειάζομαι την ειλικρίνεια και την σταθερότητα στα πάντα.
  • Μην παρεξηγείς την ωμή ειλικρίνεια μου, ακόμη κι αν σε πληγώσει. Δεν μπορώ να πω ψέματα και ούτε μπορώ να κρύψω την άποψη μου. 
  • Το ότι δεν έχω αναπτύξει βλεμματική και σωματική επαφή με τους άλλους σημαίνει ότι δεν πήρα τα κατάλληλα εφόδια από την οικογένεια μου. Αν θέλεις να με αγγίξεις, ρώτησε με πρώτα. Κι αν θέλω να το κάνω, θα το κάνω. 
  • Θυμάμαι τα πάντα. Επομένως, μην επιχειρήσεις να προσβάλλεις τη μνήμη μου. 
  • Μην ξεχνάς, όλα θέλουν χρόνο, αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμό με εμένα σε οτιδήποτε.

Κωνσταντίνος Ν. Μαντζίκος, Εκπαιδευτικός ΠΕ 61-Συγγραφέας

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στην ιστοσελίδα Autism Irakleio.gr



BOOK REVIEW: ΣΑΛΑΜΙΝΑ- XAVIER NEGRETE


Χαβιέρ Νεγρέτε: Σαλαμίνα, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2010, Μτφρ: Θ. Χ. Μπάνια, Επιμ: Ε. Γεωργοστάθη, σελ. 728, 13,95€, ISBN: 9789604537952|

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην Αρχαία Ελληνική ιστορία είναι το έργο του Πατέρα της Ιστορίας, περιηγητή, γεωγράφου και ιστορικού του 5ου αιώνα π.Χ, Ηροδότου. Κυρίως ο ίδιος έγραψε για τους Περσικούς Πολέμους ή αλλιώς τα Μηδικά, δηλαδή  τις μάχες των Ελλήνων με τους Πέρσες, αλλά και ασχολήθηκε με τις περιγραφές διαφόρων μερών και προσώπων που συνάντησε στα ταξίδια του [1]. Βέβαια, μπορούμε να πούμε ότι ο 5ος αιώνας, σύμφωνα με την Σύρκου [2], είναι ο μεγάλος αιώνας της Αθήνας, της αθηναϊκής δημοκρατίας, της ακμής της τραγωδίας και της γέννησης της ιστορίας, με τον Ηρόδοτο και το Θουκυδίδη. Οι Περσικοί Πόλεμοι αφορούν τον Μαραθώνα (490 π.Χ.), τις Θερμοπύλες (480 π.Χ.), τη Σαλαμίνα (480 π.Χ.) και τις Πλαταιές (479 π.Χ.). Οι πόλεμοι αυτοί σημάδεψαν και καθόρισαν την δημοκρατία με την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να αντιταχθούν απέναντι στο Μεγάλο Βασιλιά της Περσίας, Ξέρξη. Σημαντικό έργο που διασώζεται σήμερα σχετικά με αυτούς τους πολέμους είναι και το έργο του Αισχύλου «Πέρσαι». Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί και η σωστή τοποθέτηση του Άγγελου Βλάχου [3] σχετικά με την κριτική που δέχτηκε ο μεγάλος ιστορικός από τον Πλούταρχο:  ο Ηρόδοτος κατηγορήθηκε ότι αναφέρει φανταστικά πράγματα και ότι είναι λογοκλόπος, πως δέχτηκε, χωρίς να τα εξετάσει με προσοχή, πολλά στοιχεία και είναι μεροληπτικός, όχι μόνο για τους Έλληνες εις βάρος των Περσών, αλλά και εναντίον των Ελλήνων εκείνων που «μήδισαν». Για το τελευταίο αυτό τον κατηγόρησε μ’ ένα είδος λιβέλου ο Πλούταρχος στο δοκίμιό του Περί Ηροδότου κακοηθείας, όπου ο μεταγενέστερος ιστορικός κατηγορεί τον προγενέστερο επειδή περιγράφει με ιδιαίτερη επιμονή την προδοσία της Βοιωτίας, η οποία, με την Θήβα επικεφαλής, συμμαχεί με τους Πέρσες. Η κριτική που ασκήθηκε εναντίον του Ηροδότου από την αρχαιότητα έως πρόσφατα, ότι τάχα αναφέρει φανταστικά πράγματα και είναι παραμυθάς, είναι άδικη. Ο Ηρόδοτος δεν έχει καμιά διάθεση να εξαπατήσει τον αναγνώστη του, να του «περάσει» για αλήθεια τα όσα εξιστορεί. 

Το βιβλίο του Χαβιέρ Νεγρέτε με τίτλο «Σαλαμίνα» είναι ένα βιβλίο που αξίζει κάποιος να διαβάσει για να μάθει για το τι διαδραματίστηκε στους Περσικούς Πολέμους και ιδιαίτερα στη Σαλαμίνα. Ο συγγραφέας ακολουθεί από την αρχή έως το τέλος μια καλή ιστορική πορεία από τα παιδικά χρόνια του Θεμιστοκλή μέχρι τα χρόνια που υπήρξε ένας άνδρας με μεγάλη πειθώ. Με πιο απλά λόγια, το βιβλίο του έχει αρχή, μέση και τέλος.

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι πολύ καλό, απλό και κατανοητό για τον μέσο αναγνώστη και χρησιμοποιεί ελάχιστη υβρεολογία και περιορίζεται σε ελάχιστες σκηνές ακατάλληλου περιεχομένου για τις ανάγκες του μυθιστορήματος. Βέβαια, χρησιμοποιεί και περσικό λεξιλόγιο, το οποίο δεν φαίνεται ιδιαίτερα να δυσκολεύει τον αναγνώστη, αν βέβαια μπορεί κατά τη διάρκεια της μελέτης να κρατά στο μυαλό του τη σημασία αυτών των λέξεων.  Η μετάφραση και η επιμέλεια/οι διορθώσεις κειμένου είναι πολύ καλές, καθώς δείχνουν ότι έγινε μια προσεκτική δουλειά που να μπορεί να ικανοποιήσει τον αναγνώστη από αρκετά έως πολύ.

Ο συγγραφέας περιορίζεται περισσότερο στην αναφορά τριών βασικών χαρακτήρων, του Θεμιστοκλή, της Αρτεμισίας και του Ξέρξη. Διαβάζοντας σελίδα προς σελίδα το βιβλίο καταλαβαίνεις όλο και περισσότερο την προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά. Από την μια ο Θεμιστοκλής παρουσιάζεται σαν τον έξυπνο και πολυμήχανο Οδυσσέα και έχει μεγάλη πειθώ. Τα στοιχεία της προσωπικότητάς του ο Θεμιστοκλής τα χρησιμοποιεί υπέρ του και με μεγάλη επιτυχία και μαεστρία για να πετύχει αυτά που θέλει για το καλό των Ελλήνων. Παρόλο που εκείνα τα χρόνια οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο πόλεμο ή να έχουν μια θέση στην εξουσία, η Αρτεμισία παρουσιάζεται ως μια δυναμική και θαρραλέα πολεμίστρια/τύραννος της Αλικαρνασσού με δυνατό μυαλό και δυνατή στρατηγική. Ενώ από την άλλη, ο Μέγας Βασιλιάς Ξέρξης είναι μια πολύ διαφορετική προσωπικότητα, η οποία θα λέγαμε ότι παρουσιάζεται ως άνθρωπος με μεγαλομανία, εγωιστής και ενίοτε με παιδιάστικη συμπεριφορά.

Από την άλλη, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και φανταστικούς χαρακτήρες για να κάνει την πλοκή της ιστορίας πιο ενδιαφέρουσα. Οι φανταστικοί χαρακτήρες είναι η Απολλωνία από την Ερέτρια, η οποία παρουσιάζεται ως η παλλακίδα του Θεμιστοκλή και ο Ευφοριώνας το Νευρόσπαστο, παλιός φίλος του Θεμιστοκλή από το σχολείο του Φοίνικα.

Αναφορικά με την όλη πλοκή της ιστορίας, ο συγγραφέας για να παραμείνει προσηλωμένος στα ιστορικά στοιχεία χρησιμοποιεί πρωτογενείς πηγές, προκειμένου ο αναγνώστης να μη θεωρήσει τελείως αναξιόπιστα τα όσα αναφέρει. Με αυτόν τον τρόπο ο Χαβιέρ Νεγρέτε δείχνει ότι έχει μελετήσει εις βάθος για τους Περσικούς Πολέμους. Ο ίδιος παραθέτει στο τέλος του βιβλίου και περαιτέρω βιβλιογραφία για μελέτη, πράγμα που θέλει να δώσει στον αναγνώστη μια μεγάλη γκάμα απόψεων σχετικά με αυτά τα ιστορικά γεγονότα.

Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο είναι αρκετά ογκώδες σε επίπεδο σελίδων, θα λέγαμε ότι είναι αρκετά εύκολο στην ανάγνωση χωρίς πολλές αναλυτικές περιγραφές που να κουράζουν τον αναγνώστη και να θέλει να παρατήσει το βιβλίο στη μέση της ιστορίας.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι είναι ένα πολύ καλό και χρήσιμο βιβλίο για τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος. Ο αναγνώστης μέσα από τη ανάγνωση που θα κάνει, θα δει πως ο συγγραφέας προσεγγίζει την ιστορία και τους χαρακτήρες, πως χρησιμοποιεί τις πηγές του και το πιο σημαντικό είναι ότι θα δει τις ειλικρινείς σκέψεις του προς το τέλος του βιβλίου, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη συγγραφή του βιβλίου. Τέλος, βασικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον για μένα, είναι το γεγονός ότι είναι ειδικός στο αντικείμενο αυτό λόγω των σπουδών του και αυτό φάνηκε από τη διεξοδική μελέτη που έχει κάνει, γεγονός που δείχνει να μη δυσκολεύτηκε στη συγγραφή της ιστορίας. 

Βιβλιογραφικές αναφορές

[1] Σύρκου, Α., 2020. Μηδικοί Πόλεμοι. [Πανεπιστημιακές σημειώσεις], Τμήμα Φιλολογίας, Παν/μιο Πατρών.

[2] Ερανιστής, 2013. Ηρόδοτος (485-421/415 π.Χ.) - Οι Περσικοί Πόλεμοι. [online] Διαθέσιμο στο: https://cutt.ly/ZixSMSD [Πρόσβαση 26/6/2020]

[3] Βλάχος, Α., 2017. Για την Ιστορία του Ηροδότου. [online] Διαθέσιμο στο: https://cutt.ly/4ixDZCB [Πρόσβαση 26/6/2020]

Κωνσταντίνος Ν. Μαντζίκος, Εκπαιδευτικός ΠΕ 61-Συγγραφέας

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στον συγγραφέα και στις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Book Review: Διοίκηση Επιχειρήσεων (Αρχές και Εφαρμογές)



Η σημερινή βιβλιοκριτική εστιάζεται σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα που προέρχεται από το γνωστικό αντικείμενο του Management. Συγκεκριμένα, το βιβλίο πραγματεύεται σύγχρονα ζητήματα κομβικής σημασίας για κάθε Οργανισμό και ο τίτλος του είναι Διοίκηση επιχειρήσεων: Αρχές και εφαρμογές (τα ονόματα των συγγραφέων βρίσκονται στο τέλος του άρθρου).

Πιο αναλυτικά, μερικές από τις κυριότερες ενότητες που αναπτύσσονται στο βιβλίο είναι οι τέσσερις βασικές λειτουργίες του management δηλαδή ο Προγραμματισμός, η Οργάνωση, ο Έλεγχος και η Ηγεσία. Εκτός των προαναφερθέντων, οι συγγραφείς αναλύουν με εξαιρετικό τρόπο τι είναι το management και το ποιος είναι ο ρόλος του manager σε έναν οργανισμό, κάνοντας σαφές πως είναι πολύ σημαντικό να αποκτούμε γνώσεις management. Όπως και οι ίδιοι αναφέρουν είτε ως εργοδότες είτε ως εργαζόμενοι όλοι συμμετέχουμε σε Οργανισμούς και είναι σημαντικής σημασίας να γνωρίζουμε πως λειτουργεί σωστά ένα τέτοιο οικοσύστημα. Για αυτό τον λόγο, το παρόν σύγγραμμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφενός σε όσους/ες φοιτούν σε Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών και Λογιστικής αλλά αφετέρου απευθύνεται και σε μάνατζερ ή μη διοικητικό προσωπικό που απασχολούνται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Πολυεθνικές, Νεοφυείς Επιχειρήσεις (Start-ups) και Δημόσιες Υπηρεσίες.

Δομικά και από άποψη περιεχομένου το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο με τους συγγραφείς να μην μένουν μόνο στην θεωρία αλλά μέσα από πρακτικές εφαρμογές και μελέτες περιπτώσεων προσπαθούν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως όλες τις έννοιες που αναπτύσσονται στα κεφάλαια. Επίσης, εντός των κεφαλαίων υπάρχουν παραδείγματα τα οποία επεξηγούν τις θεωρίες που αναπτύσσουν οι συγγραφείς. Μιλώντας προσωπικά και ως φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, έχοντας μελετήσει αρκετά παρόμοια βιβλία, θα έλεγα πως είναι ένα από τα καλύτερα επιστημονικά συγγράμματα που έχω διαβάσει. Παρά το γεγονός ότι είναι πολυάριθμο από πλευράς σελίδων, θεωρώ το περιεχόμενο του είναι πολύ καλά οργανωμένο με αποτέλεσμα να μην κουράζει καθόλου τον αναγνώστη/τρια.

Συμπερασματικά, είναι ένα σύγγραμμα το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε εάν σας ενδιαφέρει να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας επί ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος γνωστικού αντικειμένου, όπως είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από τις Εκδόσεις Κριτική σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Robbins, S., Coulter, M., DeCenzo, D., 2017. Διοίκηση επιχειρήσεων Αρχές και εφαρμογές. Αθήνα. Εκδ. Κριτική.

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στους συγγραφείς και τον Εκδοτικό Οίκο.


Άχρωμη ζωή



Σαν βασανισμένη καρδιά
σε κρεβάτι δίχως συντροφιά
είδα τ' όνειρο αυτό
Κάποια σκοτεινή, ανίκητη
στο μονοπάτι του αγνώστου δύναμη
Αφημένος της μοίρας στο σκοπό
Καρδιά δίχως γιατρειά

Στου χρόνου αιφνίδια βιασύνη
Συναίσθημα ατέρμονο στη ψυχή
Στα χέρια βαριά η ευθύνη
Ατμόσφαιρα αμήχανη
και στερεύει του έρωτος μου το μελάνι

Σκέψεις, συναισθήματα
σαν ηλεκτρισμός, θα 'λεγες, στην ατμόσφαιρα
Αγάπη συναίσθημα υπέρτατο
Οράματα θλιβερά
Ανολοκλήρωτα ποιήματα
Τα φιλιά σου πάθος βαθύτατο

Για ποιον απροσδόκητο έρωτα
Για ποιες  άτολμες στιγμές
η καρδιά χτυπά άφοβα
για λίγες φευγαλέες ματιές
μέσα σ' άχρωμες σιωπές. 



Κωνσταντίνος Ν. Μαντζίκος
Εκπαιδευτικός ΠΕ 61-Συγγραφέας

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Google



Ηδυπάθεια




Σε κοιτώ με κοιτάς σαν την πρώτη φορά
Σαν μπουμπούκι  αγριολούλουδου το κορμί σου
Ανοίγεσαι διάπλατα,
αδιαφορώντας για τα πάντα
Βροχή τα φιλιά
Ευωδιάζουν γιασεμί, το 'ξερες;
Γεύση ορχιδέας η ύπαρξη σου
Καθώς τελειώνω πέφτει ένα δάκρυ σου
Αδειάζουν μακριά σου οι μέρες...
σ' αγαπώ... είχες πει
και φώτισε κάθε γωνιά της ζωής μου
τόσο που το χάος μπήκε σε τάξη εντός μου.



Κωνσταντίνος Ν. Μαντζίκος
Εκπαιδευτικός ΠΕ 61-Συγγραφέας

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Google. 


Πιόνια του Έρωτα



Άπειρες ευκαιρίες δώσαμε,
άπειρα αντικλείδια μοιράσαμε,
 τις ίδιες πόρτες γι’ ακόμα μια φορά ν’
ανοίξουμε.
Πόρτες που στον εαυτό μας
υποσχόμασταν ότι οριστικά θα
κλείναμε
αλλά να που εμπρός τους
βρεθήκαμε ξανά.
Καινούργιες
διεξόδους ψάχναμε και καινούργιες
λεωφόρους να διασχίσουμε.
Ίδιες κατευθύνσεις αναζητούσαμε
βλέπεις
αλλά σε διαφορετικούς δρόμους.
Ίδιους προορισμούς
χαράζαμε στους χάρτες μας
 και όνειρα παραμυθένια κάναμε.
Πιστεύαμε πως
όλα ήταν καλοσχεδιασμένα
 αλλά
ξεχάσαμε μια βασική λεπτομέρεια να
ορίσουμε: τη διαδρομή.
Δεν έφτανε να
βρούμε τον προορισμό
αλλά έπρεπε να
δούμε και τη διαδρομή,
να σχηματίσουμε με την άκρη των
δαχτύλων μας δρόμους,
θάλασσες,
ερήμους που θα διασχίζαμε πιασμένοι
χέρι-χέρι
με σύμμαχο την αγάπη που
νομίζαμε ότι είχαμε βαθιά ριζωμένη
στα έγκατα της ψυχής μας.
Βασική λεπτομέρεια
που κανένας από τους
δυο μας δεν θέλησε να δει.
Λεπτομέρεια
που θα καθόριζε τα
εμπόδια που θα υψώνονταν εμπρός μας,
τα σκληροτράχηλα μονοπάτια που
θα διαβαίναμε,
τ' αγκάθια που με
δύναμη θα βγάζαμε απ’ την καρδιά ο
ένας του άλλου,
τις ανοιχτές πληγές
που θα γιατρεύαμε μόνο με μια
αγκαλιά.
Αγκαλιά!
Πόσες μοιράσαμε άραγε;
Πόσες απ’ αυτές νιώσαμε;
Πόσες απ’ αυτές μας έφεραν
πραγματικά κοντά;
Άπιαστο όνειρο οι ζωές μας,
αγώνα κάνουμε να τις
φέρουμε κοντά.
Άραγε θ’ αντέξουμε
ή
τα κύματα θα μας ξεβράσουν σ’ άλλες ακτές;
Κανείς δεν ξέρει την απάντηση,
δεν χαράξαμε βλέπεις τη διαδρομή μας.
Ξέρεις τι κάναμε;
Ταμπέλες στο δρόμο ψάχναμε τον
δρόμο για να βρούμε,
έτοιμες και χιλιογραμμένες συνταγές αγάπης
γυρεύαμε  
μήπως και καταφέρουμε να
σώσουμε ό,τι μπορούμε,
σε βιβλία
ψάχναμε της αγάπης την απάντηση να
βρούμε,
 μα οι προσπάθειές μας
πέφτανε στο κενό.
Στο σκάκι της αγάπης μονάχοι μας μείναμε
κι ακόμα δύο τρία μικρά πιόνια.
Κοιτάζεις με
περιέργεια τα μικρά πιόνια,
κάτι σου θυμίζουν.
Είναι τα όνειρά μας,
οι προσδοκίες μας,
οι αναμνήσεις μας.
Νομίζαμε ότι ήμασταν συμπαίκτες σ’
ετούτη την παρτίδα.
Νόμιζα ότι ήμουν για
'σένα το πιόνι της λευκής βασίλισσας
 κι εσύ ο λευκός βασιλιάς
αλλά
αποδείχτηκε ότι ήμασταν δύο πολύ
ικανοί αντίπαλοι με δεξιότητες
καταστροφής.
Οι δυο μας μείναμε στο τέλος,
εμείς και οι χαμένες μας ελπίδες,
τα χαμένα σχέδια που μαζί κάναμε,
οι χαμένες ευκαιρίες μας.
Βλέπεις;
Στεκόμαστε απέναντι ο ένας
απ’ τον άλλον και τρόπους διαφυγής ψάχνουμε.
Δεν είσαι δίπλα μου
και δεν είμαι δίπλα σου.
Νικητής είναι αυτός
που θα γκρεμίσει τις ασπίδες
προστασίας του άλλου,
 αυτός που θα
γκρεμίσει τα όνειρα του άλλου,
 αυτός
που η ματιά του θα ‘ναι πιο κοφτερή
από την λεπίδα.
Αντέχεις;
 Ηττημένος αυτός που θα πει τη λέξη «Σ’ αγαπώ».
Μην φοβηθείς,
πάρε μου όλα τα πιόνια,
δεν έχω να χάσω κάτι.
Πάρε όσα
κάστρα,
 άλογα
και βασιλιάδες θέλεις.
Κι αν δεν σ’ αρέσει αυτή η παρτίδα
κι αυτό το παιχνίδι έχω να σου προτείνω
ένα άλλο, καλύτερο,
 που σου ταιριάζει,
το κρυφτό!
Ήξερες να κρύβεσαι
και να ελίσσεσαι με μεγάλη δεξιοτεχνία,
ήσουν πολύ καλός σ’ αυτό.
Δεν φοβάμαι να χάσω από 'σένα,
Κατάματα σε κοιτάζω και χαμογελάω.
Ξέρεις γιατί;
Γιατί όσες φορές και να πέσω
από 'σένα θα γελάω και με περισσότερη
δύναμη θα σηκώνομαι.
Περιμένω μ’ απόθεμα χαράς
τη στιγμή που θα φυσήξω και θα πέσεις.
Ξέρεις γιατί;
Γιατί με την πρώτη φορά που θα πέσεις
δεν θα συνεχίσεις,
αυτή είναι και η
διαφορά μας.
Ρουά Ματ!



Μ.Μ.
Εκπαιδευτικός

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Google

Άχρωμος έρωτας




Κάνουμε έρωτα απ’ ανάγκη
σαν να επιζητούμε των εγωιστικών επιθυμιών την ολοκλήρωση,
της ψυχής την επιβεβαίωση
Κάνουμε έρωτα με το σώμα,
ξεχνώντας το πραγματικό νόημα,
ψάχνοντας για λίγη ηδονή
Έρωτας δίχως με τα μάτια,
δίχως ψυχής άγγιγμα
Έρωτας σε μι’ άλλη ιδεατή μορφή
Κοινωνίας πλασμένη
Έρωτας δίχως συναίσθημα
σαν μια πάλη σωμάτων
σε μια γνωστή των ανθρώπων γλώσσα
Έρωτας δίχως χρώμα,
δίχως καμία περαιτέρω ουσία
σαν απόλυτο κενό
Σαν μια ανεπαίσθητη των φιλιών μουσική
σ' έναν χρόνο και χώρο δίχως λογική
Έρωτας δίχως όνομα
σ' ένα αδειανό στρώμα
Έρωτας δίχως επανάσταση
στων ανθρώπινων σχέσεων το κατεστημένο
Έρωτας από ένστικτο βιολογικό
Διαιώνιση του είδους, πόσο τραγικό!
Ένα γονίδιο αντί γι' αγάπη αληθινή
Ένας οργασμός αντί για πάθος αληθινό
Να ερωτεύεσαι τον άνθρωπο ένα χαμένο μυστικό
Μα σπάνια να ερωτεύεσαι με τη καρδιά
παρά με το μυαλό,
στην τελική.


Κωνσταντίνος Ν. Μαντζίκος
Εκπαιδευτικός ΠΕ 61-Συγγραφέας

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Google



Δικαιοσύνης εξέγερση

                       Στον αδικοχαμένο από αστυνομική βία, George Floyd


Απέραντος σκοταδισμός,
αρρωστημένος παραλογισμός
εν καιρώ ειρήνης
Ψεύτικος δημοκρατισμός
Βαναυσότητα σώματος και ψυχής
Τα πάντα διά πάντων πολιτικοποίησις
σαν, θα ‘λεγες, απολυταρχισμός,
σαν θυμίζει ανεγκέφαλος πολιτισμός
Επανάστασις
φωτιές,
κραυγές,
εμφύλιος χρωμάτων,
δικαιωμάτων,
κοινωνικών τάξεων
Σύγκρουση φωνών και σωμάτων
πάταξη ρατσισμού,
σεξισμού,
κατεστημένου
ενός κόσμου κατώτερου-ανώτερου
Επιδίωξη γι’ αλλαγή στάσης
με πνεύμα δικαιοσύνης
ύμνος στην ισότ-ητ(τ)α
με μιαν ιδεατή συλλογικότ-ητ(τ)α
παρμένη από μι’ αριστερή ουτοπικότ-ητ(τ)α.


Κωνσταντίνος Ν. Μαντζίκος
Εκπαιδευτικός ΠΕ 61-Συγγραφέας

Τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Google




Startup Οικοσυστήματα: Αποτελούν το μέλλον της Επιχειρηματικότητας;

Την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως και ιδίως στην Ελλάδα περίπου από το 2015 και μετά ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με την Νεοφυή Επιχε...