Πως η Αστυνομική Λογοτεχνία έγινε τόσο δημοφιλής;

Λένε πως ένας από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου είναι το βιβλίο!

Για τους λάτρεις της Αστυνομικής Λογοτεχνίας η παραπάνω ρήση σε πολύ μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται. Είναι γεγονός πως το συγκεκριμένο είδος Λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες. Για να γίνει όμως τόσο γνωστή η Αστυνομική Λογοτεχνία ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα crime fiction, οι βάσεις της εδραίωσης δημιουργήθηκαν πολλές δεκαετίες νωρίτερα.


Σε αυτό συνεισέφεραν μεγάλοι συγγραφείς του παρελθόντος όπως η Agatha Christie και ο Arthur Conan Doyle, οι οποίοι δημιουργώντας στα μυθιστορήματα τους χαρακτήρες όπως ο Ηρακλής Πουαρό και ο Σέρλοκ Χόλμς έκαναν την Αστυνομική Λογοτεχνία γνωστή στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη* οι δύο αυτοί συγγραφείς ήταν και παραμένουν δημοφιλέστατοι διότι είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της Αγγλικής Σχολής, η οποία είναι από τις πιο βασικές Σχολές και ήταν η πρώτη που συστηματοποίησε το είδος. Επίσης, σπουδαίοι κλασικοί συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας ήταν πολλοί Αμερικανοί και Γάλλοι. Στην Ελλάδα το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που έχει γραφεί είναι το «Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον» άγνωστου συγγραφέα, που εκδόθηκε τμηματικά σε εβδομαδιαίο περιοδικό με την ονομασία «Ελλάς» από τον Δεκέμβριο του 1913 μέχρι τον Μάρτιο του 1914. Επιπρόσθετα όπως στον υπόλοιπο πλανήτη, έτσι και στην Ελλάδα το αστυνομικό μυθιστόρημα με γοργούς ρυθμούς άρχισε να εδραιώνεται, φτάνοντας στον 21ο αιώνα όπου η Αστυνομική Λογοτεχνία έχει αποκτήσει πια χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες.

Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι η Αστυνομική Λογοτεχνία δεν έμεινε στάσιμη αλλά συνεχώς εξελίσσονταν κατά την διάρκεια των δεκαετιών. Έτσι σταδιακά άρχισε να αλλάζει με νέες Σχολές να έρχονται στο προσκήνιο, με την δημοφιλέστερη εξ αυτών να είναι η Σκανδιναβική Σχολή** η οποία τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί σε πωλήσεις. Συγκεκριμένα, για το έτος 2018 διατηρήθηκε στην πρώτη θέση όσον αφορά την εμπορικότητα των βιβλίων που προέρχονται από συγγραφείς αυτής της Σχολής. Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον άρχισαν να αναδεικνύονται και άλλες Σχολές από όλο τον κόσμο, απειλώντας στα επόμενα χρόνια να πάρουν την πρωτοκαθεδρία. Επιπλέον, παρατηρείται ότι τελευταία το αναγνωστικό κοινό προτιμάει περισσότερο αστυνομικά βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία του domestic noir δηλαδή τα ψυχολογικά θρίλερ, με τους πρώτους συγγραφείς οι οποίοι ασχολήθηκαν με αυτή την κατηγορία να είναι οι Patricia Highsmith, Ruth Rendel και Gillian Flynn. Τέλος, μεγάλη άνθιση υπάρχει και στην κατηγορία procedural στην οποία ο αναγνώστης παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη συλλογική δουλειά μιας αστυνομικής ομάδα μέχρι την εξιχνίαση του φόνου.

Συμπερασματικά, με βάση και όσα αναφέρθηκαν γίνεται κατανοητό πως η Αστυνομική Λογοτεχνία είναι ένα είδος το οποίο διαχρονικά προσελκύει πολλούς αναγνώστες και ότι υπάρχει ένας έντονος συναγωνισμός μεταξύ των διάφορων συγγραφικών σχολών από τις οποίες αποτελείται. Όσον αφορά την Ελλάδα όπως αναφέρει και ο κ. Παπουλής*** σε συνέντευξη που είχε δώσει προ μηνών στην επιστημονική ομάδα μας, οι Εκδοτικοί Οίκοι κινούνται στην σίγουρη επιλογή της μετάφρασης ενός ξένου αστυνομικού μυθιστορήματος. Αυτό είναι λάθος καθώς θα πρέπει να εμπιστεύονται περισσότερο τους Έλληνες συγγραφείς Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Σημειώσεις:
* Ο Βασίλης Δανέλλης είναι ιδρυτικό μέλος και ένας από τους γραμματείς της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας) καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας ΠΟΛΑΡ. Επίσης, έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα τα οποία είναι: «Νεκρές ώρες» (2017), «Άνθρωπος στο τρένο» (2016), «Λιβάδια από ασφοδίλι» (2014) και «Μαύρη μπίρα» (2011).
** Η Σκανδιναβική Σχολή αποτελείται από συγγραφείς των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και μαζί με τους Ισλανδούς αποτελούν τους εκπρόσωπους του Nordic noir.
*** Ο Γιάννης Παπουλής σπούδασε φιλόλογος στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας Ιωαννίνων και Διεθνείς Σχέσεις στο Νόττινχαμ της Αγγλίας.  Η αγάπη του για το μυστήριο και τις αστυνομικές σειρές, καθώς και η ιδιότητα του ως εκπαιδευτικός, αποτέλεσαν εκρηκτικό συνδυασμό για τη γέννηση του αστυνομικού μυθιστορήματος με τίτλο «Ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ».

Πηγές: bookpress.gr & ethnos.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στην google.

Book Review: Έγκλημα στον Νείλο (Agatha Christie)


Τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών έτυχε να έρθει στα χέρια μου ένα μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας της Agatha Christie, η οποία για πολλούς θεωρείται ότι είναι η διασημότερη συγγραφέας έργων μυστηρίου. Ολοκληρώνοντας το διάβασμα του βιβλίου ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου μέσω του παρόντος Book Review.

Πιο αναλυτικά, το βιβλίο που διάβασα είναι το «Έγκλημα στον Νείλο» με πρωταγωνιστή τον γνωστό σε όλο τον κόσμο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό. Δεν είχα την τύχη να αναγνώσω κάποιο μυθιστόρημα της παρούσας συγγραφέας στο παρελθόν αλλά μελετώντας το συγκεκριμένο, μπόρεσα να εξάγω κάποια συμπεράσματα για την γραφή της. Θεωρώ πως επάξια της έχει δοθεί ο τίτλος ως μια από τις καλύτερες συγγραφείς διαχρονικά καθώς κατά την ανάγνωση του βιβλίου γίνεται φανερό το πλούσιο συγγραφικό της ταλέντο. Μέσα από την γραφή της προσπαθεί να κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση ώστε να ανυπομονεί να μάθει ποια θα είναι η συνέχεια. Ωστόσο, θα ήθελα να αναφέρω πως τα πρώτα κεφάλαια, τα οποία είναι συνήθως εισαγωγικά ώστε ο αναγνώστης να εξοικειωθεί με το βιβλίο, ήταν ιδιαίτερα βαρετά σε σημείο να θέλω να τα παραλείψω. Παρόλα αυτά, από την στιγμή που η συγγραφέας αρχίζει να αναφέρετε στην ουσία της πλοκής οφείλω να ομολογήσω ότι ο χαρακτήρας του μυθιστορήματος αλλάζει ριζικά. Η δράση, η εναλλαγή των γεγονότων και οι διάφορες εκπλήξεις που προκύπτουν κατά την λύση του μυστηρίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Τέλος, θα πρέπει να γίνει αναφορά στην εξυπνάδα και την οξυδέρκεια του Ηρακλή Πουαρό, έναν χαρακτήρα που η συγγραφέας του έδωσε εξαιρετικές ικανότητες ώστε η σκέψη του να είναι ένα βήμα μπροστά από εκεί όλων των άλλων χαρακτήρων του βιβλίου!

Αδιαμφισβήτητα, η Agatha Christie ήταν μια εξαιρετική συγγραφέας και πιθανότατα η κορυφαία της εποχής της. Κατά την γνώμη μου, σίγουρα τις τελευταίες δεκαετίες οι νέοι συγγραφείς έχουν απορροφήσει ή έχουν πάρει συγγραφικά ερεθίσματα από εκείνη. Ωστόσο, έχω την πεποίθηση ότι οι σύγχρονοι συγγραφείς είναι πιο ευφάνταστοι πλέον και αυτό είναι λογικό καθώς η λογοτεχνία εξελίσσεται. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως η Agatha Christie και οι άλλοι συγγραφείς της εποχής εκείνης ήταν αυτοί που εδραίωσαν την αστυνομική λογοτεχνία στο αναγνωστικό κοινό και έθεσαν τις βάσεις για να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Η σελίδα μας αξιολογεί το βιβλίο με 3,8/5 αστεράκια.

*Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στην συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο.

Τι είναι Μετεωρολογία;


Με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του κόσμου δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο γίνονται αυτές οι μετεωρολογικές προβλέψεις και πως χρησιμοποιούνται τα μοντέλα πρόγνωσης.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μετεωρολογία ανήκει στις θετικές επιστήμες και μελετά τα καιρικά φαινόμενα (βροχή, χιόνι και χαλάζι) που συμβαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα. Για την ακριβή καταμέτρηση πρόγνωσης καιρού χρησιμοποιούνται όργανα Φυσικής και μαθηματικοί τύποι. Ήδη από την Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μελετήσουν τα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, ο Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης έγραψε το βιβλίο «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ» που σημαίνει λόγος περί ατμόσφαιρας. Μεταγενέστερα υπήρξαν επιστήμονες που μέσω των ανακαλύψεων τους μπόρεσαν να διευκολύνουν την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, όπως ο Τορικέλλι που ήταν μαθητής του Γαλιλαίου και ανακάλυψε το βαρόμετρο. Επίσης, ο Νορβηγός Βίλχελμ Μπγιέρκνες εισήγαγε μια νέα θεωρία που βοήθησε πολύ στην ακριβή πρόγνωση του καιρού.

Ωστόσο, η μετεωρολογία είναι μια επιστήμη ιδιαίτερα πολύπλοκη, για αυτό το λόγο υπάρχει ένας διαχωρισμός των κλάδων που την περικλείουν. Πιο αναλυτικά, μερικοί από αυτούς τους κλάδους είναι οι εξής: α) η Φυσική μετεωρολογία που μελετά την χημική σύσταση της ατμόσφαιρας καθώς και την ηλιακή ακτινοβολία, β) η Δυναμική που μελετά τις μεταβολές ενέργειας και την λειτουργία της ατμόσφαιρας, γ) η Συνοπτική που αναλύει τους προγνωστικούς χάρτες με σκοπό την πρόγνωση καιρού, δ) η Γεωργική που μελετά την ανάπτυξη των γεωργικών καλλιεργειών, την ανάπτυξη των φυτών καθώς και την επίδραση των καιρικών συνθηκών που την επηρεάζουν, ε) η Αερολογία που μελετά την ανώτερη ατμόσφαιρα, στ) η Πρακτική που αφορά τα μετεωρολογικά όργανα και τις παρατηρήσεις καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο και ζ) η Γενική που ασχολείται με τα μετεωρολογικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα. Όλα τα παραπάνω μας δίνουν την δυνατότητα να μελετήσουμε τα μετεωρολογικά φαινόμενα δηλαδή τον Υετό* για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο ακριβής προβλέψεις καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα του λάθους των μοντέλων.

Συμπερασματικά, η μετεωρολογία έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο ως μία μεγάλη επιστήμη με υπερσύγχρονα συστήματα τεχνολογίας όσο περνούν τα χρόνια. Σκοπό έχει την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου για τα καιρικά φαινόμενα ώστε να παίρνουν μέτρα ασφαλείας, για να προστατεύσουν την περιουσία τους στοχεύοντας στην ταχύτερη  αντιμετώπιση  των καιρικών φαινομένων.

του Χριστόδουλου Μαλακού, Πτυχιούχο Διοίκησης Επιχειρήσεων
 Σημειώσεις:
*Υετός είναι όλα τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα (βροχή, χιόνι, χαλάζι κ.α),  τα οποία είναι σε υγρή μορφή (βροχή) ή στερεά μορφή (χιόνι). Άρα, ο υετός συμπερασματικά περιλαμβάνει: την Βροχή, το Χιόνι, το Χαλάζι, το Χιονόνερο και την Πάχνη-Ομίχλη.

Πηγές: hmga.gr, meteoclub.gr, physiclessons.blogspot.com, users.sch.gr. Τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας ανήκουν στην google.


Startup Οικοσυστήματα: Αποτελούν το μέλλον της Επιχειρηματικότητας;

Την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως και ιδίως στην Ελλάδα περίπου από το 2015 και μετά ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με την Νεοφυή Επιχε...